Menu

Skærer du tænder? Sådan retter vi op på de slidte tænder

Der er mange mennesker, der oplever at skære tænder. Det vil sige, at de bider tænderne sammen og bevæger underkæben uden at have fødevarer imellem tænderne. Det kan også ske ved at presse tænderne mod hinanden uden bevægelse, hvilket skaber et såkaldt tandpres. Hvis du skærer tænder, kan det skabe stort slid på tænderne, og du kan derfor få behov for behandling. Oplever du at have slidte tænder på grund af tænderskæren, bør du kontakte din tandlæge, så der kan dannes et overblik over skaderne. Vi sørger for at finde en løsning på problemet enten ved at rette op på skaderne med behandling eller ved at give dig en bidskinne som beskyttelse mod tænderskæren.  

Hvad er risikoen, når du skærer tænder over længere tid? 

At skære tænder kan have flere konsekvenser. Mange oplever let slidtage på tænder, når de skærer tænder. Det kan dog udvikle sig, hvis dine tænder udsættes for et større tandpres over en længere periode. Har du en forkert tandstilling, kan dine tænder også blive slidte. Når tænder er slidte, bliver de tynde, gennemsigtige at se på, kantede, eller mindre end de var før. Tænderskæren kan også være årsag til spændingshovedpine.

Hvordan opbygger vi det slidte tandsæt? 

Afhængigt af årsagen til sliddet på dine tænder, kan tænderne dog genopbygges. Dette kan gøres på forskellige måder. For en optimal genopbygning af slidte tænder, lokaliseres først den primære årsag til sliddet. Ved at undgå denne årsag fremadrettet, sikres du mod fremtidige

slidskader på dine tænder. Derudover tilbyder vi følgende behandlinger, som kan hjælpe med genopbygningen af dine tænder:

  • Plastbelægning er effektivt, hvis dine tænder er slidte i deres emaljebelægning. Her pålægges et lag af plast som erstatning af nedslidte dele af tænderne.
  • Oplever du omfattende slid og skader på tænderne, kan det være nødvendigt at få påsat en tandkrone. Dette gælder især ved slidtage på de større tænder bagest i munden.
  • Skyldes problemet en forkert tandstilling, kan det være en god ide at få rettet tænderne med bøjle.
  • En bidskinne bruges til at forhindre yderligere slid og få aflastet muskler og kæbeled. Denne anvendes om natten og sørger for at beskytte dine tænder, så du undgår yderligere nedslidning.

Hos Tandlægehuset Køge sørger vi for at finde frem til årsagen til dine slidte tænder, så du kan få den nødvendige behandling og genoprette styrken i dine tænder.