Almindelig tandpleje

Daglige vedligeholdelse

Til den daglige vedligeholdelse af tænderne bør du altid:

  • Børste tænder og bruge tandtråd.

Med den rette tandbørstning kan du holde dine tænder sunde og intakte i lang tid, sandsynligvis i årevis.

Anvend en blød børste og børst tænderne om morgenen efter morgenmad og om aftenen før du går i seng.
Det er vigtigt, at tænderne er helt rene om natten, da det er her bakterierne kan gå til angreb på tandfladerne, fordi man ikke producerer meget spyt under søvnen.

Børst med små cirkelbevægelser, både på forside og bagside og cirka 10 gange på hver tand. El-tandbørste er godt og effektivt, men er ikke et ”must”, selvom den børster tænderne helt rene hurtigere end en almindelig tandbørste. Her skal man også huske, at hver tand skal børstes.

Det er en rigtig god idé at supplere tandbørstningen med tandtråd, hvis tænderne sidder tæt og der ikke er meget luft i mellem tænderne. Sådan er det oftest hos unge mennesker, men med alderen trækker tandkødet sig tilbage, og så er det bedst at anvende små mellemrumsbørster.

Har du tendens til at få blister, kan det være godt at anvende Zendium tandpasta. Ved tendens til at få mange huller i tænderne kan Duraphat tandpasta udskrives på recept og købes på apoteket.

Mundskyllemidler er generelt ikke anbefalelsesværdigt som erstatning for tandbørstning. Det, der virker, er selve børstningen.

Regelmæssigt tandeftersyn

Dette aftales med tandlægen med individuelt interval, idet det for nogle, især unge mennesker, er nok at komme 1 gang om året, mens andre har behov for at komme hver 3. eller 6. måned. Nogle mennesker har paradentose, og i så fald er hyppig kontrol meget vigtig.

Kommer man regelmæssigt, er det muligt at opdage og bremse tandsygdomme på et tidligt stadie. Hjælpemidlet hertil er røntgenoptagelser af tændernes mellemrum, hvor huller i tænderne oftest begynder. Disse røntgenbilleder bør tages med passende mellemrum. Det betyder, at huller opdages i tide.

Isninger og kuldefølsomhed

Mange mennesker er plaget af følsomhed på tandhalsene når de udsættes for varme eller kulde.
Smerten forekommer periodevis, og årsagen er tit, at tandkødet trækker sig tilbage med alderen.
Hvis tænderne belastes hårdt ved tænderskæren om natten, kan lidelsen også opstå, ligeledes hvis der forekommer kraftigt tandpres ved sammenbid, hvad der også kan give hovedpine og tandslid.

Hvad kan jeg gøre?

Tal med tandlægen herom, da denne kan se slid på tænderne. Isninger kan undertiden afhjælpes med fluorholdig tandpasta f.eks. Zendium sensitive eller Sensodyne. Behandleren kan lakere det smerte givende område.

Læs Tandlægehuset Køges anmeldelser

Læs vores anmeldelser på Facebook & Google.

Kontakt

Tandlægehuset Køge
Bjerggade 7
4600 Køge
56 65 14 04

Sitemap

Sociale medier

Facebook

Aktuelt på klinikken

Tandlægehuset Køge tilbyder tandbehandling i fuld narkose. Fuld narkose er et tilbud til patienter med stor tandlægeangst eller til patienter der har udskudt tandbehandling i mange år.
Læs mere her

hjertestarter

Åbningstider

Mandag kl. 08:00 - 18:00
Tirsdag kl. 07:00 - 16:00
Onsdag kl. 08:00 - 18:00
Torsdag kl. 07:00 - 15:00
Fredag kl. 07:00 - 14:00
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket

Telefon tider

Mandag kl. 08:00 – 17:00
Tirsdag kl. 07:00 – 15:00
Onsdag kl. 08:00 – 17:00
Torsdag kl. 07:00 – 15:00
Fredag kl. 07:00 – 14:00
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket