Menu

Parodontose – de løse tænders sygdom

Parodontose, også kaldet paradentose eller parodontitis, er en betændelse i tandens støttevæv. Støttevævet består af tandkød, støttevæv og kæbeknoglen. Parodontose viser sig ved, at tandkødet bløder ved tandbørstning, bliver rødt, lidt hævet og ømt. Undertiden kan tilstanden også give dårlig ånde.

Parodontose kan ramme folk i alle aldre, men det ses oftest ved folk over 40 år samt rygere. Hvis tilstanden forbliver uden behandling, kan det ende med, at tænderne bliver løse, vandrer lidt og til sidst falder ud. Da parodontose først giver smerter til allersidst, er det vigtigt regelmæssigt at gå til tandlæge, så det kan blive opdaget i tide.

Hvad er årsagen til parodontose?

  • Bakterier i tandkødslommer
  • Rygning
  • At man ikke børster tænderne rene

I sidstnævnte tilfælde skyldes det, at bakterieansamlinger langs tandkødsranden og ikke mindst mellem tænderne får lov til at ligge i længere tid.

I første omgang opstår der kun betændelse i tandkødet, men behandles dette ikke, kan tilstanden forværres og påvirke kæbeknoglen, hvilket medfører, at den forsvinder stille og roligt. Dette mærker man ikke, før tænderne bliver løse.

Visse former for parodontose kan have et aggressivt forløb. Derfor kan man ikke sige, hvor hurtigt det vil udvikle sig. Hvis du undlader at få behandlet din parodontose, bliver tænderne løse og falder til sidst ud. Det er derfor vigtigt at komme til regelmæssigt tandlægebesøg, så vi kan bremse og stabilisere sygdommen, inden den udvikler sig.

Hvordan behandles parodontose?

I første omgang laves en grundig undersøgelse og registrering af parodontosens omfang. Det kan endvidere være nødvendigt at få taget røntgenbilleder af tænderne for at få et mere præcist billede af, hvor det er galt. Parodontosebehandling udføres primært af vores tandplejere. På baggrund af undersøgelsen foretages selve parodontosebehandlingen, der består af fjernelse af tandsten og bakterier under tandkødet, hvor man ikke selv kan komme til at børste. Er lommerne meget dybe og betændte, kan det være nødvendigt at foretage behandlingen under lokalbedøvelse. Ved alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en mindre parodontoseoperation, som foretages af tandlægen.

Parodontose og sammenhæng
med andre sygdomme 

Forskning har inden for de seneste år vist, at der er en sammenhæng mellem parodontose og andre sygdomme. Man har vist, at parodontose forværrer andre alvorlige betændelsessygdomme, som eksempelvis diabetes, hjertekarsygdomme, leddegigt og alzheimers. Behandlere i Tandlægehuset Køge er specialuddannede i behandling af parodontose. Vi har gennemgået et ekstra kursusforløb, så vi kan tilbyde den allernyeste og opdaterede behandling til dig.

Parodontose – hvad kan jeg selv gøre?

Der er flere ting, du selv kan gøre, for at undgå at udvikle parodontose. Her får du nogle gode råd til forebyggelse:

  • Børst tænder to gange dagligt og hold rent i mellemrummene med tandtråd, mellemrumsbørster eller tandstikkere. God mundhygiejne nedbringer bakterier og chancen for at udvikle betændelse.
  • Tag jævnligt til tandlægen. På den måde kan sygdommen opdages i tide, så den ikke når at udvikle sig til det aggressive stadie.
  • Undgå rygning, da dette øger sandsynligheden for at udvikle parodontose.
  • Minimer stress. Stress påvirker dit immunforsvar, hvilket kan påvirke en betændelsestilstand.
  • Sørg for at indtage nok D-vitamin. Selvom det ikke er endeligt bevist, så peger flere undersøgelser på en sammenhæng mellem parodontose og lavt niveau af D-vitamin.

Lider du af parodontose?

Hvis du lider af parodontose eller har mistanke om, at du har parodontose, bør du kontakte din tandlæge. Kontakt os på telefon 56 65 14 04 og få svar på dine spørgsmål eller bestil en tid hos én af vores tandlæger med det samme.

Bestil tid i dag