Rodbehandling Køge

Hvornår skal en tand rodbehandles?

De fleste rodbehandlinger skyldes:

  1. At et hul i tanden er blevet dybt
  2. At hullet trænger igennem tanden og ind til nerven
  3. Bakterierne angriber nerven og skaber betændelse

Hvis ikke tanden bliver rodbehandlet, vil betændelsen brede sig i knoglevævet omkring rodspidsen og medføre rodbetændelse.

En rodbetændelse kan udvikle sig til en tandbyld, som er en meget smertefuld tilstand med hævelse, rødme og evt. feber. En rodbetændelse kan ses på et røntgenbillede – modsat en nervebetændelse. En rodbetændelse kan i sjældne tilfælde også videreudvikle sig til en rodcyste (en indkapslet betændelse) som skal opereres væk. Normalt er der ikke behov for anitbiotika i forbindelse med rodbehandling.

I sjældne tilfælde er den eneste måde at fjerne smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder på, ved at fjerne nerven.

En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis en fyldning (plombe) ligger for tæt på nerven, eller hvis tanden har været udsat for et slag (traume). Ved et hård slag kan en tand dø og det døde nervevæv bliver fyldt af bakterier.

Symptomer på betændelse i nerven:

  • Tandpine. Tandpine kan også føles som smerte i nabotænderne, øret, kæbehulen, eller den kan opfattes som hovedpine. Det kan derfor være vanskeligt at finde den skyldige tand.
  • Smerte ved påvirkning med koldt, varmt og sødt

En rodspidsbetændelse giver ofte ingen eller kun ringe symptomer, tanden er lidt øm når man tygger, og den kan skifte farve.

Da tanden oftest er levende ved behandlingens begyndelse, må man lægge en bedøvelse. Herefter er behandlingen stort set smertefri.

Hvad sker der under behandlingen?

Når tandlægen rodbehandler, fjernes nerven med bakterier og dødt væv fra rodkanalen. Det sker ved, at tandlægen borer et hul i tanden for at komme ind til nerven. Når længden af roden er fastlagt ved hjælp af et røntgenbillede, fjernes nerven og der renses ud med rodfile, til den ønskede dybde og størrelse.

Endelig desinficeres det hulrum, hvor nerven har ligget. Den rensede rodkanal fyldes op med et plastisk rodfyldningsmateriale og rodfyldningscement. Det skal sikre, at der ikke trænger bakterier ind i rodkanalen.

På et røntgenbillede kan man kontrollere, om rodfyldningen er tilfredsstillende, dvs. lukker rodkanalen tæt af.

En rodbehandling kan trække ud, da den evt. skal skylles flere gange for at få alle bakterierne fjernet. Efter hver behandling kan man få lidt smerter, tanden kan blive øm, da man efterlader et lille sår på rodspidsen, det kan vare ca. 2-8 dage, alm. smertestillende skulle kunne tage smerterne.

Hvad sker der efter behandlingen?

Hvis vedvarende smerter opstår, skal man kontakte tandlægen.
En rodbehandling er en kompliceret behandling, som også er afhængig af, hvordan naturen har udformet den enkelte tandrod. Så man vil af og til komme ud for, at det bliver nødvendigt med en fornyet rodbehandling eller operation af rodspidsen.
Undersøgelser viser, at sandsynligheden for en vellykket rodbehandling er 70-90% alt efter, hvor kompliceret rodforhold tanden har.

Ved omfattende behandlinger som f.eks. krone behandling, er det nødvendigt med en observationstid på op til et halvt år og et røntgenbillede, for at sikre at tanden har det godt, og for at se om behandlingen er lykkedes tilfredsstillende.

Nogle rodbehandlede tænder vil med tiden ændre farve. Det kan blive så meget, at en korrigerende behandling kan blive nødvendig.

Ofte vil rodbehandlede tænder blive meget skrøbelige og derfor vil en kronebehandling være nødvendig.

Rodbehandling i Køge

Læs Tandlægehuset Køges anmeldelser på Facebook

Tandlægehuset Køge har 4,5 ud af 5 stjerner baseret på 6anmeldelser.

Kontakt

Tandlægehuset Køge
Bjerggade 7
4600 Køge
56 65 14 04

Sitemap

Sociale medier

Facebook

Aktuelt på klinikken

Tandlægehuset Køge tilbyder tandbehandling i fuld narkose. Fuld narkose er et tilbud til patienter med stor tandlægeangst eller til patienter der har udskudt tandbehandling i mange år.
Læs mere her

hjertestarter

Åbningstider

Mandag kl. 08:00 - 18:00
Tirsdag kl. 07:00 - 16:00
Onsdag kl. 08:00 - 18:00
Torsdag kl. 07:00 - 15:00
Fredag kl. 07:00 - 14:00
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket

Telefon tider

Mandag kl. 08:00 – 17:00
Tirsdag kl. 07:00 – 15:00
Onsdag kl. 08:00 – 17:00
Torsdag kl. 07:00 – 15:00
Fredag kl. 07:00 – 14:00
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket