Menu

De fleste rodbehandlinger skyldes:

  • At et hul i tanden er blevet dybt.
  • At hullet trænger igennem tanden og ind til nerven.
  • At bakterierne angriber nerven og skaber betændelse.

Hvis ikke tanden får en rodbehandling, vil betændelsen brede sig i knoglevævet omkring rodspidsen og medføre rodspidsbetændelse.

En rodspidsbetændelse kan udvikle sig til en tandbyld, som er en meget smertefuld tilstand med hævelse, rødme og eventuelt feber. En rodspidsbetændelse kan ses på et røntgenbillede – modsat en nervebetændelse. En rodspidsbetændelse kan i sjældne tilfælde også videreudvikle sig til en rodcyste (en indkapslet betændelse), som skal opereres væk. Normalt er der ikke behov for antibiotika i forbindelse med en rodbehandling.

I sjældne tilfælde er den eneste måde at fjerne smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder på at fjerne nerven.

En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis en fyldning (plombe) ligger for tæt på nerven, eller hvis tanden har været udsat for et slag (traume). Ved et hård slag kan en tand dø, og det døde nervevæv bliver fyldt af bakterier.

Symptomer på betændelse i nerven:

  • Tandpine kan føles som smerte i nabotænderne, øret, kæbehulen, eller den kan opfattes som hovedpine. Det kan derfor være vanskeligt at finde den skyldige tand.
  • Smerte ved påvirkning af koldt, varmt og sødt.

En rodspidsbetændelse giver ofte ingen eller kun ringe symptomer. Tanden er lidt øm, når man tygger, og den kan skifte farve.

Da tanden oftest er levende ved behandlingens begyndelse, må man lægge en bedøvelse. Herefter er behandlingen smertefri.

Hvad sker der under behandlingen?

Når tandlægen rodbehandler, fjernes nerven med bakterier og dødt væv fra rodkanalen. Det sker ved, at tandlægen borer et hul i tanden for at komme ind til nerven. Herefter sættes en gummimembran omkring tanden for at undgå, at der kommer bakterier og spyt ind under rodbehandlingen. Når længden af roden er fastlagt ved hjælp af et røntgenbillede, fjernes nerven, og der renses ud med rodfile til den ønskede dybde og størrelse.

Endelig desinficeres det hulrum, hvor nerven har ligget. Den rensede rodkanal fyldes op med rodfyldningsmateriale af plastik og rodfyldningscement. Det skal sikre, at der ikke trænger bakterier ind i rodkanalen.

På et røntgenbillede kan man kontrollere, om rodfyldningen er tilfredsstillende, det vil sige, om rodkanalen lukker tæt.

En rodbehandling kan trække ud, da tanden eventuelt skal skylles flere gange for at få alle bakterierne fjernet. Efter hver behandling kan man opleve få smerter, da tanden kan blive øm, idet der efterlades et lille sår på rodspidsen. Smerterne kan vare i ca. 2-8 dage, men de kan oftest dæmpes ved hjælp af almindeligt smertestillende.

Hvad sker der efter behandlingen?

Hvis vedvarende smerter opstår, skal man kontakte tandlægen.

En rodbehandling er en kompliceret behandling, som også er afhængig af, hvordan naturen har udformet den enkelte tandrod. Du vil derfor af og til opleve, at det bliver nødvendigt med en fornyet rodbehandling eller operation af rodspidsen.

Undersøgelser viser, at sandsynligheden for en vellykket rodbehandling er 70-90% alt efter, hvor kompliceret tandens rodforhold er.

Det er nødvendigt at sikre den rodbehandlede tand med en krone efter rodbehandling. Den rodbehandlede tand er nemlig mere skrøbelig og porøs end en ikke rodbehandlet tand og knækker nemmere. Dette vil medføre risiko for at flække tanden og eventuelt miste den, hvis der ikke kommer krone på. Det er nogen gange nødvendigt med en observationstid på op til et halvt år og et røntgenbillede for at sikre, at tanden har det godt og for at se, om behandlingen er lykkedes tilfredsstillende.

Nogle rodbehandlede tænder vil med tiden ændre farve. Det kan blive så meget, at en korrigerende behandling kan blive nødvendig.

 

Hvad koster en rodbehandling?

Prisen på en rodbehandling hos Tandlægehuset Køge har med den enkelte behandling at gøre, men ligger mellem ca. 2000 kr. og 5000 kr. Dette afhænger af hvor mange kanaler, du har brug for behandling i, samt hvilke tænder der skal rodbehandles. Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere omkring rodbehandling af dine tænder.

Bestil tid i dag