Menu

Kort og godt om huller i tænderne

Vi kender alle historien om Karius og Baktus og har, hvis ikke mere end det, i hvert fald en barnlig forståelse af, hvad huller i tænderne er, og hvad de skyldes. Karius og Baktus hænger imidlertid uløseligt sammen, da bakterierne ofte er årsag til huller i tænderne også kaldet caries.

Caries er en opløst tand, der smuldrer væk. Hullerne starter helt usynlige men kan vokse sig så store, at man kan mærke dem med tungen. Har du først fået ridser eller hakker i en tand, kan der nemmere sætte sig bakterier og madrester fast. Ved tænder, der sidder meget tæt, kan det også være sværere at børste bakterierne væk, så der nemmere kan opstå huller.

Hvilke årsager er der til huller i tænderne?

Huller i tænderne skyldes i bund og grund bakterier, der først danner syre og senere hen huller, hvis ikke bakterierne renses grundigt væk med tandbørstning og tandtråd. Huller i tænderne er et ganske almindeligt fænomen og kan ramme enhver, hvis bare de rette omstændigheder er til stede. Der findes dog også andre faktorer, der kan være årsag til, at man får huller i tænderne.

Følgende er blot et par af de ting, du bør være opmærksom på, specielt hvis du har en tendens til at få huller i tænderne.

  • Bakterier sætter sig som en belægning på tænderne. Det kaldes en biofilm.
  • Mad er næring for bakterierne og får dem til at danne syre, som ødelægger tænderne
  • Sukker og sukkerholdige madvarer kan nemt sætte sig i tænder og huller og gøre tilstanden endnu værre.
  • Begræns sukkerholdig mad

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvordan ser huller i tænderne ud?

Det er ikke altid muligt at se huller med det blotte øje, og derfor kan røntgenbilleder være et godt hjælpemiddel til dette. Caries kan somme tider vise sig som mørkere pletter omkring tændernes tyggeflader eller som hvidere pletter nær tandkødet.

Hvordan føles huller i tænderne?

Det er ikke altid, man kan mærke selve hullet med hverken finger eller tunge. Nogle gange kan man mærke en smerte, når man enten spiser noget surt, koldt eller varmt, eller når man rammer hullet ved tandbørstning. Ofte kan man dog ikke mærke, at man har huller i tænderne.

Hvorfor får man huller i tænderne?

Som regel opstår huller i tænderne ved dårlig mundhygiejne, hvor alle bakterier og madrester ikke fjernes. Den bedste løsning mod huller i tænderne er derfor daglig grundig tandbørstning og et hyppigt brug af tandtråd.

Hvad sker der hvis man ikke får behandlet huller i tænderne?

  • Hvis hullerne får lov til at udvikle sig, bliver de større og større, og det kan være smertefuldt.
  • Hvis bakterierne når helt ind til nerven, som sidder inde midt i tanden, er man nødt til at rodbehandle
  • Hvis huller er blevet meget stort, kan man blive nødt til at trække tanden ud

Har du huller i tænderne?

Har du mistanke om, at du selv har huller i tænderne, bør du kontakte din tandlæge for et tjek. Det er både bedre og billigere. Kontakt os på telefon 56 65 14 04 og bestil en tid med det samme, så vi hurtigt kan få undersøgt og behandlet dine tænder som nødvendigt.

Bestil tid i dag