Menu

Hvad er en plastfyldning?

En fyldning er – kort fortalt - det materiale, som fyldes i tanden, hvis der mangler noget tand. Det bruges typisk, hvis der har været hul i tanden, eller hvis den enten er knækket eller blevet rodbehandlet, og derfor har brug for at blive lappet sammen igen. En plastfyldning er dermed en fyldning, hvor der bruges plast.  

Billede af tandlægeudstyr på en bakke

Fyldninger af plast eller sølvamalgam

Selvom man før i tiden ofte har brugt sølvfyldninger, er plast i dag det foretrukne materiale til fyldninger. I klinikken anvender tandlægerne kun undtagelsesvist sølv, når det en sjælden gang imellem er det mest forsvarlige. Plast giver under alle omstændigheder et pænere resultat end sølvfyldninger, fordi en sølvfyldnings farve ikke tilpasses tandens farve, hvilket man kan gøre med en plastfyldning.

Sølvfyldninger medvirker også til, at tanden kan knække, da gamle sølvfyldninger med tiden kan udvide sig. Dette øger trykket på tandens vægge, og det kan med tiden få tanden til at flække. Ligeledes kan det give revner- kaldet infraktioner- inde i tanden, som kan give trykfølsomhed ved tygning og smerter ved indtag af kolde fødevarer.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er flerfladet plastfyldning?

En flerfladet plastfyldning betyder, at der laves en fyldning på to eller flere flader af tanden. Hvis tanden er meget beskadiget, kan der ofte være nødt til at lave fyldningen på mange af tandens flader, så fyldningen giver det bedste resultat.

Hvad koster plastfyldning?

Alt afhængigt af hvor mange flader, fyldningen skal fylde, og hvilken type tand den skal laves på, kan prisen variere mellem omkring 700,- kr. til 2.200,- kr.

Hvor længe holder plastfyldning?

Generelt siges det, at en plastfyldning kan holde mellem 1 og 15 år og i gennemsnit 7-8 år. Fyldningens levetid kommer både an på, hvor god en mundhygiejne man holder, og hvor stor fyldningen er.