Menu

Hvornår er der brug for kronebehandling?

Når din tandlæge anbefaler dig at få lavet en kronebehandling, skyldes det primært én eller flere af følgende:

  • At der er meget lidt tandsubstans tilbage.
  • At tanden er knækket.
  • At der er en revne i tanden.
  • At du for nylig har fået foretaget en rodbehandling.

Hvis tanden af den ene eller anden årsag er skadet, dog ikke så meget, at der er brug for et implantat, kan en tandkrone af porcelæn være løsningen.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en behandling, hvor der sættes en hætte uden på din egen tand. Det vil sige, at din egen tand styrkes og forhindres i at blive yderligere beskadiget. Samtidig vil kronen give dig fuld funktion tilbage i tanden, og det vil udadtil syne som en ny pæn tand. For at få plads til kronen er man nødt til at fjerne noget tand eller fyldning i tandens omkreds og højde.

Der findes flere forskellige typer af tandkroner. I dag bliver langt de fleste dog lavet i porcelæn. Porcelænskroner er både meget stærke og ligner fuldstændigt rigtige tænder, hvilket er en klar fordel ved porcelænsmaterialet. Vi laver dog også stadig guldkroner i klinikken, hvis du har et ønske herom.

Et andet alternativ til porcelæns- og guldkroner er metal-keramiske kroner, hvor den inderste kappe af kronen består af ædelmetal og har porcelæn brændt udenpå, så det ligner en rigtig tand. Metalkernen giver tanden ekstra styrke, men somme tider kan den inderste farve fra ædelmetallet dog skinne igennem, så det kan være sværere at holde den rigtige farve.

Som regel skal der laves en plastopbygning under kronen, for at den kan sidde ordentligt fast. Har man tidligere fået lavet rodbehandling, skal der laves rodstift eller en støbt opbygning, før kronebehandlingen kan påbegyndes.

Hvad er en tandbro?

En tandbro er en kunstig tand, som erstatter én eller flere manglende tænder, hvorimod en tandkrone som regel kun bruges, hvis én tand har brug for at blive styrket. En bro hæftes på dine nabotænder og fungerer dermed som et fast mellemled. Netop da tandbroen er cementeret fast på dine egne naturlige tænder, vil den hurtigt komme til at føles som en rigtig tand. Broer laves normalt for enten at give et pænere, fuldt tandsæt eller for at give flere tænder at tygge med.

Da der er nødt til at være gode nabotænder, som broen skal sættes fast på, er der dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. Hvis ikke der er gode nabotænder til stede, kan det være nødvendigt at lave et eller flere tandimplantater eller proteser i stedet.

Hvor længe holder en tandkrone?

I mange tilfælde er en tandkrone en god og holdbar løsning, da den vil forlænge din naturlige tands levetid betydeligt og spare dig for at få lavet et implantat. Det er dog enormt svært at sige noget specifikt om tandkroners holdbarhed.

En tandkrone kan holde i rigtig mange år, men levetiden afhænger i høj grad af flere faktorer, såsom kronens placering, tilstanden af den bærende tand og ikke mindst vil det afhænge af, hvor godt du passer på den, og hvor god en mundhygiejne, du holder.

Kontakt os

Har du brug for at få lavet en ny tandbro eller tandkrone, eller ønsker du blot at høre mere om, hvilke muligheder du har? Kontakt os på telefon 56 65 14 04 og få svar på dine spørgsmål eller bestil en tid hos én af vores tandlæger med det samme.

Kontakt os i dag