Kroner på tænder

Der kan være mange årsager til, at det er nødvendigt at få foretaget en kronebehandling. Årsagen vil som oftest skyldes, at der er for lidt tilbage af din tand (manglende tandsubstans), at du har knækket et stykke af din tand, eller at der er en revne i tanden. Det vil også være nødvendigt at få lagt en krone på tanden efter en rodbehandling.

Men hvad er en tandkrone?

En tandkrone anbringes ovenpå din tand som netop en krone. Tandkronen støtter din tand og sikrer den holdbarhed, så du ikke ender med at miste tanden. Der findes et større udvalg af materialer til kroner end tidligere, hvor der blot blev lavet kroner i guldfinér – i dag skelnes der mellem såkaldte metalkeramiske kroner, porcelænskroner og kroner i guld.

Metalkeramiske kroner har en kerne af ædelmetal for at tilføre tanden ekstra styrke. Den stærke midte er beklædt med porcelæn af kosmetiske grunde, så kronen ligner en ægte tand. Kronen har et naturligt udseende og kan anvendes på alle tænder. Til kronebehandlinger i fortandsområdet anvendes der typisk kroner af rent porcelæn, da kravet til en krones styrke ikke er det samme som eksempelvis ved en kindtand. Nyere porcelænstyper er dog meget stærke og bruges hyppigere og hyppigere til små og store kindtænder. De traditionelle guldkroner forekommer sjældnere end førhen, og vælges en krone af guld, vil kronen ofte blive anvendt på en tand bagerst i munden for at vække mindst muligt opsigt. De mest almindelige tandkroner er derfor kronerne belagt med porcelæn, da det bevarer tændernes æstetiske udtryk.

Hvordan foregår en kronebehandling?

Skal du have foretaget en kronebehandling, skal den pågældende tand først slibes til, så der kan sættes en ny tandkrone på. Efter forbehandlingen får du taget aftryk af din tand, som skal bruges til støbningen af din krone – her kan der også tages farveprøver til fremstillingen af porcelænet. Mens din nye tandkrone fremstilles, har du en midlertidig krone på for at beskytte tanden. Når kronen er færdig, bliver den cementeret på din eksisterende tand og tilpasset, så der ikke er noget, der generer dit sammenbid.

Skal vi hjælpe med at passe på dine tænder?

Har du spørgsmål til vores behandlinger, eller ønsker du at bestille tid til et tandeftersyn, er du altid velkommen til at kontakte os hos Tandlægehuset Køge – vi sidder klar til at hjælpe dig.

Kontakt

Tandlægehuset Køge
Bjerggade 7
4600 Køge
56 65 14 04

Sitemap

Sociale medier

Facebook

Aktuelt på klinikken

Tandlægehuset Køge tilbyder tandbehandling i fuld narkose. Fuld narkose er et tilbud til patienter med stor tandlægeangst eller til patienter der har udskudt tandbehandling i mange år.
Læs mere her

hjertestarter

Åbningstider

Mandag kl. 08:30 - 18:00
Tirsdag kl. 07:30 - 16:00
Onsdag kl. 08:30 - 18:00
Torsdag kl. 07:30 - 15:00
Fredag kl. 07:30 - 14:00
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket